Prenumeruoti


Naujienų archyvas

Artėjant 2018/2019 metų žiemos sezonui, Šiaulių APGV specialistai nori ir linki, kad nekiltų pavojus  vaikams, kuriuos vilioja žaidimai ant ledo, žvejams, skubantiems pasimėgauti poledine žūkle. Tad dar kartą primename saugaus elgesio ant pirmojo ledo rekomendacijas.

Ką reikia žinoti prieš einant ant ledo:

  1. Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm.
  2. Grupę žmonių išlaiko ledas kai, jo storis yra ne mažesnis kaip 12 cm.
  3. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.
  4. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, arti krūmų, medžių, nendrių.
  5. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš melioracinių sistemų, yra šaltiniai.
  6. Venkite vietų, kurios yra užneštos sniegu arba pripustytos.
  7. Ledas labai pavojingas atodrėkių metu.
  8. Prieš eidami ant ledo, apsidairykite, ar arti nėra praminto takelio. Jei yra pasinaudokite juo.
  9. Ledu reikia eiti čiuožiamaisiais žingsniais, neatitraukiant kojų nuo paviršiaus.
  10. Eidami grupėje, niekada neikite vienas šalia kito. Eikite vienas paskui kitą, laikydamiesi 5-6 metrų distancijos.
  11. Jeigu ledas po kojomis pradeda traškėti ar skeldėti, geriau grįžkite į krantą tuo pačiu keliu, kuriuo atėjote.
  12. Poledinės žūklės mėgėjams būtina turėti:

–  virvę (su svareliais), kurią galima būtų numesti skęstančiajam ar gelbėtojams;

–  smaigius, su kuriais lengva įsikabinti į ledą net nuo šalčio sugrubusiomis rankomis;

–   gelbėjimo liemenę, kuri apsaugos ne tik nuo vėjo, bet ir neleis nugrimzti po ledu;

– mobilųjį  telefoną su pilnai įkrautu maitinimo elementu hermetiškame (vandenį       nepraleidžiančiame) dėkle;

–  garso šaltinį – švilpuką.

  1. Šalto vandens poveikis žmogaus organizmui:

vandens temperatūra – 15°C    grėsmė gyvybei kyla po 0,5-1 val.;

vandens temperatūra – 5-10°C grėsmė gyvybei kyla po 15-20 min.;

vandens temperatūra – 2-5°C   grėsmė gyvybei kyla po 5-8 min.;